Shamanistische meditatie

Creëer innerlijke rust, aandacht en stilte

Meditatie is al eeuwenoud, in oude geschriften die meer dan 5000 jaar geleden in India zijn ontdekt, werd hierover al geschreven. Oorspronkelijk geassocieerd met religie, heeft de moderne wetenschap ervoor gekozen om het begrip “mindfulness” te gebruiken om de brede en waardevolle toepassing van deze technieken te benadrukken. Het is wetenschappelijk bewezen dat meditatie, ook wel mindfulness genoemd, onze ontspanningsreactie kan herstellen en ons helpt om weer in balans te komen. 
Het doel van meditatie is om innerlijke rust, aandacht en stilte te creëren. In ons dagelijks leven ervaren we vaak situaties die ons stress of angst kunnen bezorgen, wat resulteert in de productie van adrenaline en stresshormonen. Traditioneel zouden we fysiek reageren door te vluchten of te vechten, waardoor deze stresshormonen werden afgevoerd en onze ontspanningsreactie terugkeerde. In onze moderne levensstijl is deze specifieke reactie echter minder frequent, waardoor de stressrespons soms aanhoudt en onze ontspanning wordt belemmerd. 

Tijdens de meditatie maken we gebruik van verschillende technieken, waaronder ademhaling, ratelen, trommelen en chanten. Momenten van stilte worden ook ingebouwd om je bewust te laten worden van je innerlijke ervaringen. Als gedachten tijdens de meditatie opkomen, benader ze dan zonder oordeel en laat ze voorbijgaan, terwijl je je aandacht terugbrengt naar het mediteren. Na de meditatie is er ruimte om te delen wat we hebben ervaren. 

De voordelen van meditatie zijn talrijk en wetenschappelijk bewezen. Fysiek gezien vertraagt meditatie het hartritme en het zuurstofverbruik, wat helpt om het stressniveau te verminderen. Op mentaal vlak kunnen nieuwe denkpatronen ontstaan, kun je een frisse kijk op het leven ontwikkelen en negatieve gedachten verminderen. 

Het is fijn om dagelijks te oefenen, wetende dat de ene dag misschien beter zal gaan dan de andere. Richt je niet alleen op het resultaat, maar geniet vooral van het proces zelf. Regelmatige meditatie kan zowel lichamelijke, emotionele als mentale voordelen opleveren. 

Meditatie is toegankelijk voor iedereen die wil ontspannen, dieper in zichzelf wil komen en wil leren omgaan met de uitdagingen van het leven. Het maakt niet uit welke achtergrond je hebt of wat je overtuigingen zijn; ik nodig je graag uit om de rust en verrijking te ontdekken die meditatie te bieden hebben. 

Begin vandaag nog met meditatie en ervaar de positieve impact op je welzijn!