Shamanistische meditatie

Meditatie is het creëren van ontspanning, van rust en stilte in onszelf.
Een vlucht – of vechtreactie die ontstaat als men zich bedreigd of gestresst voelt zorgt ervoor dat er adrenaline of stresshormoon wordt aangemaakt. Door fysiek te vluchten of te vechten verdwijnt dit stresshormoon en komt er weer een ontspanningsreactie. Doordat we tegenwoordig die specifieke reactie niet meer hebben op het stresshormoon verdwijnt deze niet helemaal meer en blijft de ontspanningsreactie gedeeltelijk of helemaal uit. Het is wetenschappelijk aangetoond dat het beoefenen van meditatie die ontspanningsreactie weer in gang kan zetten.

Meditatie betekent niet altijd neerzitten en de ogen sluiten. Men kan mediteren als men in volledige concentratie iets doet. Bij voorbeeld in volledige concentratie koken, een boek lezen. Men merkt dan dat men hiervan rustig wordt, de spanning even kwijt raakt en dat kan een fijn gevoel geven.

De lichamelijke voordelen van meditatie zijn rust en vrede. Zo is wetenschappelijk aangetoond dat tijdens meditatie het hartritme en het verbruik van zuurstof afnemen en zo ook het stressniveau daalt.
De mentale voordelen zijn dat er nieuwe patronen van denken ontstaan, men kan een nieuwe manier van kijken naar het leven ervaren. Negatieve gedachten verminderen.

Probeer elke dag even te oefenen. Als men zich niet op het resultaat richt, er niets van verwacht, niet boos of teleurgesteld wordt, zal het beter gaan. Men zal merken dat het de ene dag beter lukt dan de andere dag. Als men regelmatig thuis oefent, kan men er zowel lichamelijk, emotioneel als ook mentaal veel baat bij hebben. Draag gemakkelijk kleding die niet knelt.

Er zijn vele technieken van mediteren. Deze technieken zijn slechts een hulpmiddel.
Een meditatie is, hoe passief op zich, ook iets actiefs. Het bewust niets – doen is ook iets doen. Het actieve bij mijn manier van mediteren is het gebruik maken van de ademhaling, het ratelen en trommelen en het gebruik maken van de stem. Passief in de zin van het kijken naar wat er gebeurt in jezelf in de periodes van stilte.
Mochten er tijdens de meditatie gedachten langs komen houdt deze dan niet vast en ga terug naar het mediteren. Ook is het beter om de dingen die men ziet tijdens een meditatie niet te labelen. Het gaat erom de dingen te zien en er niet over te oordelen. Om vanuit het hart te handelen is het belangrijk alleen te kijken en het benoemen van dingen juist achterwege te laten.