Reiki

Reiki is het Japanse woord voor universele energie, Ki. Universele levensenergie is de energie rondom ons heen, alles wat leeft en groeit heeft deze energie nodig om te kunnen bestaan. We kunnen de energie niet zien, maar we kunnen deze energie voelen wanneer we ons in de natuur begeven. Iedereen kent waarschijnlijk het onbeschrijflijke gevoel één te zijn met de natuur, als je bijvoorbeeld langs de slootkant zit of in het bos wandelt.

Reiki wordt gezien als energie die niet als persoonlijk is. Ik geef de energie slechts door. Iedereen beschikt over Reiki. De universele levensenergie wordt bij onze geboorte meegegeven. Als klein kind is men helemaal open en de Ki stroomt dan nog ongehinderd door ons heen. Door het verdringen van emoties in de eerste levensjaren, problemen met de ouders, dingen die op ons afkomen die minder prettig zijn, wordt vrijwel bij iedereen deze levensenergie geblokkeerd. Een tekort aan deze energie veroorzaakt een grotere gevoeligheid voor ziekten en kwalen. De kanalen waardoor deze levensenergie weer kan gaan stromen kunnen door een sessie weer geopend worden.

Het bijzondere van Reiki zit in de zuivering en activering van het energiekanaal door middel van het opleggen van de handen. Het opleggen van de handen op het lichaam van een mens, een dier, een steen of ander levend wezen om pijn te verzachten en weg te nemen, is zo oud als het instinct. Als men pijn voelt wordt meestal als eerste een hand op de pijnlijke plek gedrukt. Een kind dat valt en de knie schaaft, wil dat moeder haar hand op de plek legt of er een kusje op geeft om het beter te maken. Het instinct van een moeder zorgt ervoor dat ze haar handen op het voorhoofd van een ziek of koortsig kind legt. Menselijke aanraking is het overdragen van warmte, rust, genezende kracht, zorgzaamheid en liefde.
Een dier zal als eerste de pijnlijke plek likken en doet hiermee hetzelfde als de mens die het met de handen aanraakt.

Reiki brengt bij ons het natuurlijk genezend vermogen weer op gang. Door eenvoudig de handen op het lichaam te leggen stroomt Reiki door de handen naar de plaats waar het nodig is. Reiki geeft rust en versterkt het afweersysteem zodat men de blokkades in lichaam en geest los kan laten. Men hoeft er niet bang voor te zijn, men krijgt niet meer te verwerken dan wat men aan kan. Reiki wijst ons de weg om tot ontspanning te komen, wat zo belangrijk is in ons drukke bestaan.